Wino, artykuł o winie

Akcesoria winiarskie

Wino to nie tylko konsumpcja, lecz także cała kultura. Należy mu zapewnić odpowiednią oprawę. Dzięki specjalnym akcesoriom winiarskim w pełni będziemy mogli cieszyć się walorami smakowymi trunków.

Dekanter

naczynie o szerokim, okrągłym dnie i długiej zwężającej się szyjce zbliżone wyglądem do karafki. Służy do dekantacji wina czyli zlewania płynu winnego znad osadu tworzącego się w butelce. Dzięki konstrukcji, trunek ma kontakt z powietrzem. Czas napowietrzania zależy od gatunku wina, ale jedna z reguł mówi, że powinno to być 15 min. na każdy rok od daty rocznika.

Karafka

szklane lub kryształowe naczynie w formie pękatej butelki o długiej, wąskiej szyjce. Przelewa się do niej wino z butelek służących do przechowywania lub transportu, dzięki czemu nie trzeba ich oczyszczać i martwić się o nieestetyczny wygląd.

Cooler

kubełek, który wypełniamy lodem w celu schłodzenia najczęściej win musujących i szampana.

Pompka próżniowa

narzędzie służące do odpompowania powietrza z otwartej butelki wina, dzięki czemu zmniejszymy zagrożenie zepsucia się trunku i możemy przez dłuższy czas cieszyć się świeżym smakiem wina.

Nalewak

rodzaj metalowej rurki, która ułatwia eleganckie nalewanie wina do kieliszków, bez ryzyka uronienia choćby kropli.

Termometr

dzięki niemu zyskamy pewność, ze podawane wino ma właściwą dla siebie temperaturę, zwykle ma postać obrączki, którą umieszczamy wokół butelki.

Tekst napisany dla serwisu DomowaWinnica.pl przez Agnieszkę Morzy

Nie znasz jakiegoś pojęcia? Sprawdź je Słownik winiarski »

Komentarze

Skomentuj!

Zostaw komentarz