Wino, artykuł o winie

Cała prawda o odpowiedniej temperaturze wina

Nawet najdroższe i najstarsze wino nie będzie dobrze smakować, jeśli podamy je w nieodpowiedniej temperaturze.

Temperatura pokojowa‘ – tak przyjęto się mówić na idealną temperaturę do podawania wina w XVIII wieku było to prawdą, wówczas ludzie mieszkali w domach gdzie było raczej chłodnawo 16-18o C przez cały rok. Dziś budownictwo uległo wielkim przemianom, w każdym domu lub mieszkaniu możemy sobie ustawić dowolną temperaturę, jedni wolą chłodniej inni cieplej, nie mówiąc już o lecie i pomieszczeniach skierowanych na południe lub zachód, gdzie w lato temperatura potrafi sięgać 40o C. Ta rozbieżność nieco komplikuje sprawę. Wyjaśnijmy to.

Właściwa temperatura podawania wina (dla większości win):

  • 6-8o C – proste wina białe
  • 8-12o C – złożone wina białe
  • 8-10o C – wina musujące oraz wina różowe
  • 12-14o C – proste wina czerwone
  • 14-16o C – średnio zbudowane wina czerwone
  • 16-18o C – złożone wina czerwone

Ogólnie – im wino prostsze tym niższa temperatura jego podawania. Przed serwowaniem, wino najlepiej schłodzić w lodówce przez kilka godzin, dzięki temu uzyskamy bardziej świeży i łagodny smak. Gdybyśmy tego nie zrobili i podali je ciepłe, straciłoby aromat oraz zaczęłoby nas palić w gardle. Jest to problem powszechnie znany, większość z nas uważa, że temperatura pokojowa wynosi średnio 18-24o C i w takiej temperaturze podajemy zazwyczaj wino. Jest to oczywiście zła interpretacja słynnego powiedzenia ‘wino podajemy w temperaturze pokojowej’, tak więc przy najbliższej okazji czy to w domu, czy w restauracji zwróćmy na to uwagę, odpowiednio podane wino ma zupełnie inny smak.

Nie znasz jakiegoś pojęcia? Sprawdź je Słownik winiarski »

Komentarze

  • Kefir 15/12/2009

    Mozna jeszcze dokupic sobie taki kaftanik na butelke, ktory wczesniej nalezy wstawic do zamrazalki.

Zostaw komentarz