Wino, artykuł o winie

O zamianie wody w wino

Można powiedzieć, że nie tylko święte książki mają monopol na cuda. Niestety, w przypadku samodzielnej próby musicie mieć przynajmniej 3 miesiące do planowanego wesela lub innej imprezy, a przez ten czas pić uwarzone już przez kogoś, znalezione na półce sklepowej trunki. Jeśli jednak jest w Was duch alkoholowego eksperymentatora, to macie dwa wyjścia – albo wezwać egzorcystę, albo spróbować samodzielnie zrobić wino. Nie potrzebujecie do tego własnej winnicy, sadu czy plantacji czegokolwiek. Tym bardziej spodoba się Wam moja propozycja, jeśli jesteście fanami serii o Bondzie – w końcu sławetne Martini „wstrząśnięte-niezmieszane” to nic innego jak wino wermut, a właśnie do przygotowania tego trunku Was zachęcam. Przepis, który podaję poniżej, nie jest tradycyjną recepturą, ale co ciekawe, dzięki niemu otrzymujemy właściwie taki sam smak, jak ten charakterystyczny dla Cinzano czy wspomnianego już Martini. Receptura została mi przekazana przez znajomą ciotki ze strony matki kuzynki brata dziadka czy jakoś tak. W każdym razie do dzieła!

Skład i przygotowanie wina wermut

  • 20 litrów wody przegotowanej i ostudzonej
  • 9 kg cukru – rozpuścić w części ciepłej wody
  • 1 kg cytryn – umyć i wycisnąć z nich sok, a skórkę bez miąższu pokroić w kostkę
  • 30 sztuk rodzynek
  • 6 gałek muszkatołowych – zmielić
  • 3 kg ryżu – wypłukać aż do czystej wody
  • 10 dag drożdży – rozpuścić w odrobinie wody
  • 3 czubate łyżki tymianku
  • ¼ łyżeczki piołunu (nazwa wina wermut pochodzi od nazwy właśnie tego składnika)

Wszystko razem wymieszać, wlać do butli/gąsiorka, zatkać watą lub gazą. Przechowywać w ciepłym miejscu przez 3 miesiące (najlepiej przy kaloryferze).

Po przetrwaniu tej strasznej ilości czasu, pora na sprint do sklepu po oliwki. Następnie należy nalać odpowiednią ilość wina do kieliszka, wrzucić zakupione zielone „cosie” i spróbować. Efekt może wstrząsnąć lub zmieszać, albo zrobić te dwie rzeczy jednocześnie.

Tekst napisany dla serwisu DomowaWinnica.pl przez Julię Pinkiewicz

Nie znasz jakiegoś pojęcia? Sprawdź je Słownik winiarski »

Komentarze

Skomentuj!

Zostaw komentarz