Wino, artykuł o winie

Podział win

Wielu z was nawet ja sam miałem problem z odpowiednim podziałem i klasyfikacją win. Dlatego postanowiłem opisać wszystkie możliwe sposoby podziału wina.

Dzielimy je ze względu na:

Barwę wina:

  • białe
  • czerwone
  • różowe

Zawartość alkoholu:

  • lekkie – do 10% obj. alkoholu
  • średnie – 10 do 14% obj. alkoholu
  • mocne – 14 do 18% obj. alkoholu
  • wzmocnione, alkoholizowane – powyżej 18% obj. alkoholu

Zawartość cukru:

  • wytrawne – do 1,5% cukru
  • półwytrawne – od 2 do 4% cukru
  • półsłodkie – od 4,5 do 7,5% cukru
  • słodkie – od 8 do 16% cukru

Sposób konsumpcji:

  • wina stołowe – spożywane w trakcie posiłku – wytrawne i półwytrawne
  • wina deserowe – podawane po posiłku, do deserów, ciast, lodów – słodkie i półsłodkie
  • wina likierowe – mocne i bardzo słodkie wina

Mam nadzieję, że już nie będziecie mieli z tym więcej problemów 🙂

Zobacz również Słownik winiarski »

Nie znasz jakiegoś pojęcia? Sprawdź je Słownik winiarski »

Komentarze

Skomentuj!

Zostaw komentarz