Wino, artykuł o winie

Przepis na grzane wino

Jesień już w pełni, zbliżają się długie zimowe wieczory. Jest to najlepszy okres na lampkę grzanego wina, które nas rozgrzeje.

Co będzie nam potrzebne:

  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • 1 laska cynamonu (do kupienia w większości supermaketów), ew. szczypta cynamonu z proszku
  • opakowanie cukru waniliowego
  • dojrzała pomarańcza
  • goździki

Sposób przygotowania:

Wino wlewamy najlepiej do garnuszka, dodajemy laskę cynamonu, cukier waniliowy, pokrojone w plasterki pomarańcze oraz 2-4 goździki (do smaku). Wszystko podgrzewamy na małym ogniu, trzeba uważać aby nie doprowadzić do wrzenia, bo tego nie chcemy. Gdy będzie już wystarczająco gorące przecedzamy przez sitko i  podajemy w kubku, kieliszki mogą nam pękną więc lepiej tego nie robić. Na koniec możemy dodać do tego 1 plasterek pomarańczy do ozdoby.

grzane wino

Smacznego!

Nie znasz jakiegoś pojęcia? Sprawdź je Słownik winiarski »

Komentarze

  • Izia 14/10/2009

    Skoro już przepis jest Ci dobrze znany, to musisz nas zaprosić na takie pyszności ;-p

  • karol 20/11/2010

    Standardowy przepis. Warto sprobowac tez bez pomaranczy i wanili, same gozdziki, cynamon i jeszcze miód.

Zostaw komentarz