Wino, artykuł o winie

Siedem grzechów głównych

Wiele osób zwłaszcza kobiety próbując urozmaicić sobie picie wina łączy je z wodą, różnymi alkoholami czy owocowymi dodatkami. Dla części osób jest to bezczeszczenie tradycji winiarskich gdyż wino samo w sobie jest idealnym trunkiem, harmonią smaku, barwy i zapachu. Czy słusznym jest wzbogacanie go? Poniżej prezentuję listę siedmiu grzechów głównych, czyli jak zaśmiecić wino aby przypadło nam do gustu. I chwała mi za to jeśli przekonam kogoś do picia go w czystej postaci lub chociaż zachęcę do spróbowania.

1. Wino z wodą

Wiele win rozcieńcza się z wodą w proporcjach 1/3 wody, 2/3 wina. Doskonałym przykładem może być śliwkowe wino Choya, które samo w sobie ma dość gęstą egzystencję i mocny smak, rozcieńczenie go z wodą spowoduje złagodzenie smaku.

2. Czerwone wytrawne wino z Coca-Colą

Najbardziej kontrowersyjne połącznie, jednak zawsze znajdą się amatorzy, którym ten smak podpasuje i za nic się tego nie wyprą. Osobiście znam takie osoby i uwierzcie chwalą je. Jak to zrobić? mieszamy 1/3 coca-coli i 2/3 wina lub druga szkoła, która twierdzi, że stosunki powinny być odwrotne.

3. Białe słodkie wino z musem morelowym

Bardzo przyjemne połączenie, choć znaleźć mus morelowy w sklepie to nie lada wyzwanie, można go zastąpić syropem z moreli lub gęstym sokiem z miąższem. Sposób połączenia 2/3 musu morelowego, 1/3 białego słodkiego wina, dodatkowo można dodać 3 kostki lodu. Niektóre osoby praktykują taki sposób picia również z winem czerwonym.

4. Wino różowe i sok pomarańczowy

Dość ciekawe połączenie, wino i sok mieszasz w kieliszku według uznania, dodając 2-3 kostki lodu, aby zachować odpowiednią temperaturę. Z doświadczenia jednak wiem, że najlepiej trzymać się proporcji 1/3 dodatki 2/3 wino.

5. Grzane wino

Chyba najbardziej znany i lubiany sposób łączenia wina, który potrafi nas rozgrzać podczas długich zimowych wieczorów.
Goździki, pomarańcza lub cytryna, szczypta cukru i czerwone wytrawne/półwytrawne wino. Przepis na grzane wino.

6. Białe wino na ciepło

Alternatywą dla grzańca może być białe wino, z cukrem i jajkami (białe wino, ~5 dekagram cukru, 2 jajka, 4 żółtka, miksować kilka minut jednocześnie podgrzewając). Przyznam się, że zaintrygowało mnie to połączenie, zapewne w niedalekiej przyszłości spróbuję zrobić coś podobnego.

7. Poncz z owocami

Jest to miks drobno pokrojonych owoców z miodem, wodą, białym i czerwonym winem. Całość należy doprowadzić do zagotowania po czym odstawić do ostygnięcia. Przy podawaniu dodać kostki lodu. Poncz morze nam się kojarzyć z amerykańskim przyjęciami, balami jednak jest to napój alkoholowy pochodzący z Indii. W oryginalnej wersji składa się z herbaty, cukru, cytryny, owocu oraz wina.

Pomysłów i praktyk jest wiele, zachęcam do podzielenia się własnymi przepisami.

Nie znasz jakiegoś pojęcia? Sprawdź je Słownik winiarski »

Komentarze

Skomentuj!

Zostaw komentarz