Wino. Słownik winiarski: Aperitif

Aperitif

Aperitif – to rodzaj napoju alkoholowego, który jest podawany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu. Zawartość alkoholu w napoju podawanym jako aperitif winna wahać się między 18 a 35 procentami (np. szampan, sherry czy porto). Aperitif jest pity na stojąco i towarzyszyć mu mogą drobne przekąski (np. orzeszki, krakersy, koreczki). Aperitif trwa około 15 – 20 minut, jest miłym punktem przyjęcia, sprzyjającym nawiązaniu konwersacji, zawarciu znajomości, umilającym czas oczekiwania na posiłek.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy