Wino. Słownik winiarski: Beczka

Beczka

Beczka – jest cylindrycznym naczyniem, pośrodku wyoblonym, okutym metalowymi obręczami. Beczka, w której przechowywane jest wino, powinna być wykonana z drewnianych klepek, najlepiej dębowych. Dobór materiału, z jakiego wykonana jest beczka, jak również sposób jej wykonania, gwarantuje prawidłowy przebieg procesu leżakowania alkoholu. Drewno musi „oddychać” – przez jego pory powoli przenika powietrze, a dzięki temu podczas leżakowania wina wytwarzają się substancje aromatyczne, tworzące jego bukiet.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Edelkirsch

    obrzydliwy perfumowany tani syf. chyba wisniowka dla zuli spod kiosku za 3.5zl ma lepszy smak

    adi
  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy