Wino. Słownik winiarski: Białe

Białe

Białe – wino białe jest produkowane z czystego moszczu (soku) z winogron. Winogrona, użyte do produkcji białego wina, pochodzą zarówno z odmian jasnych, jak i ciemnych, a to dlatego, że na kolor wina wpływają skórki oraz pestki, nie zaś sam moszcz. Wśród popularnych białych win można wyróżnić m.in. takie trunki jak: Tokaj, Riesling, Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc czy Gewurztraminer. Białe wino powinno być podawane w temperaturze 8 – 12 °C w kieliszkach kształtem przypominających kielich tulipana. Białe wino doskonale pasuje m.in. do takich potraw jak: ryba, wieprzowina, drób, sery.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy