Wino. Słownik winiarski: Degustacja

Degustacja

Degustacja – ocena potrawy / napoju, bazująca na walorach smakowych, zapachowych i wizualnych. Profesjonaliści, zajmujący się degustacją win, nazywani są kiperami. Na pełną ocenę wina składają się trzy elementy: degustacja wzrokowa, zapachowa i smakowa. Przy degustacji wzrokowej oceniane są m.in. klarowność, sposób osadzania się na szkle, lśniąca (lub nie) powierzchnia. Degustacja zapachowa podzielona jest na trzy etapy (tzw. „pierwszy, drugi i trzeci nos”) – kiper ma za zadanie odkryć wszystkie aromaty zawarte w winie. I wreszcie – degustacja smakowa, dzięki której ustalana jest harmonia wina (zrównoważenie elementów trunku).

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy