Wino. Słownik winiarski: Dekantacja

Dekantacja

Dekantacja – proces zlewania cieczy znad osadu, gdzie osad znajduje się na dnie naczynia. Dekantacja jest wykonywana na mieszaninie odstanej (tak, by osad opadł na dno) – naczynie należy bardzo delikatnie pochylać, aby nie doszło do zmącenia cieczy i osadu. Podczas leżakowania wina może wytrącić się osad i wówczas trunek poddaje się dekantacji. Osad jest nieszkodliwy, jednak usuwa się go ze względów wizualnych.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Edelkirsch

    obrzydliwy perfumowany tani syf. chyba wisniowka dla zuli spod kiosku za 3.5zl ma lepszy smak

    adi
  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy