Wino. Słownik winiarski: Jabol

Jabol

Jabol – inne określenia: alpaga, bełt, pryt, siara, tanie wino; potoczne określenia taniego wina owocowego, będącego ulubionym trunkiem (ze względu na niską cenę) młodzieży oraz „żulików”. W celu przyspieszenia procesu fermentacji w produkcji jaboli stosuje się dwutlenek siarki. Charakterystyczny dla jaboli jest kwaśny smak, będący wynikiem dużego stężenia kwasu octowego i aldehydów.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy