Wino. Słownik winiarski: Kolażowanie

Kolażowanie

Kolażowanie – jedna z metod klarowania wina. Jeżeli po upływie 5 – 6 miesięcy wino nie jest klarowne, lecz zmętniałe, oznacza to, iż proces fermentacji nie przebiegł prawidłowo. Zmętnienie wywołują drożdże piekarnicze lub dzikie. Aby pływające cząstki opadły na dno, należy uciec się do użycia takich środków jak żelatyna, bentonit, kurze białko czy tanina. Środki te łączą się z niepożądanymi cząstkami i zwiększając w ten sposób ich ciężar – pomagają opaść na dno.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy