Wino. Słownik winiarski: Kupażowanie

Kupażowanie

Kupażowanie – mieszanie ze sobą różnych gatunków / roczników win (także: piwa, whisky) w celu uzyskania pożądanych parametrów. Kupażowaniem zajmują się najczęściej hurtownicy, kierując się głównie czynnikami ekonomicznymi. Wina kupażowane muszą zawierać co najmniej 9,5 % alkoholu, nie może być też im przypisana żadna apelacja.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Choya Silver

    Choya, smak fajny, ale niestety podnosi ciśnienie jeśli wypite w nadmiarze, przynajmniej u...

    Barbanera
  • Varna 1444 (semi sweet red wine)

    przyznam szczerze , ze to jedno z lepszych bułgarskich win jakie piłam :)

    alicja99999
  • Carlo Rossi

    A gdzie można kupić Carlo Rossi – Rosso Frescato?

    Maciek

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy