Wino. Słownik winiarski: Kupażowanie

Kupażowanie

Kupażowanie – mieszanie ze sobą różnych gatunków / roczników win (także: piwa, whisky) w celu uzyskania pożądanych parametrów. Kupażowaniem zajmują się najczęściej hurtownicy, kierując się głównie czynnikami ekonomicznymi. Wina kupażowane muszą zawierać co najmniej 9,5 % alkoholu, nie może być też im przypisana żadna apelacja.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula
  • Conde Noble

    Irlandia. Lidl – wino Conde Noble 2014 EAN 20041939 Cena 3.99€ (to BARDZO tanie!) Bardzo je...

    PPP
  • Varna 1444 (semi sweet red wine)

    Mi też smakuje ładna butelka i w smaku też bardzo dobre jak na swoją cenę...

    Dobuś

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy