Wino. Słownik winiarski: Kupażowanie

Kupażowanie

Kupażowanie – mieszanie ze sobą różnych gatunków / roczników win (także: piwa, whisky) w celu uzyskania pożądanych parametrów. Kupażowaniem zajmują się najczęściej hurtownicy, kierując się głównie czynnikami ekonomicznymi. Wina kupażowane muszą zawierać co najmniej 9,5 % alkoholu, nie może być też im przypisana żadna apelacja.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Edelkirsch

    Dla mnie wino w cenie ok 13-16zł to rewelacja w tej cenie lepszego do deserów nigdy nie piłem....

    spozywczy
  • Romantico Rosso

    Było dostępne w Piotrze i Pawle, jak i w Chacie Polskiej. Niestety od jakiegoś czasu...

    miłośniczka
  • Carlo Rossi

    Carlo Rosi nie można nazwać winem, to jakaś mieszanina. Co robi reklama której wierzą Polacy za...

    sklepikarz

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy