Kupażowanie – mieszanie ze sobą różnych gatunków / roczników win (także: piwa, whisky) w celu uzyskania pożądanych parametrów. Kupażowaniem zajmują się najczęściej hurtownicy, kierując się głównie czynnikami ekonomicznymi. Wina kupażowane muszą zawierać co najmniej 9,5 % alkoholu, nie może być też im przypisana żadna apelacja.
Kupażowanie
Słownik winiarski
- A - E
- Apelacja
- Aperitif
- Aromat
- Beczka
- Białe
- Bukiet
- Butelka
- Cabernet Sauvignon
- Chardonnay
- Dąb
- Degustacja
- Dekantacja
- Enologia
- Etykieta
- F - P
- Finisz
- Jabol
- Karafka
- Kieliszek
- Klarowanie
- Kolażowanie
- Korkociąg
- Kupażowanie
- Leżakowanie
- Merlot
- Muscat
- Osad
- Pinot Noir
- Punktacja Parkera
- R - Z
- Reserve
- Riesling
- Sauvignon Blanc
- Shiraz / Syrah
- Sommelier
- Suknia
- Szkło
- Tanina
- Temperatura
- Winiarz
- Winifikacja
- Wino
- Winorośl
Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!
Ostatnio komentowane
- Edelkirsch
obrzydliwy perfumowany tani syf. chyba wisniowka dla zuli spod kiosku za 3.5zl ma lepszy smak
adi - Aronica
Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.
szogoon - Conde Noble
W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...
Edi