Wino. Słownik winiarski: Kupażowanie

Kupażowanie

Kupażowanie – mieszanie ze sobą różnych gatunków / roczników win (także: piwa, whisky) w celu uzyskania pożądanych parametrów. Kupażowaniem zajmują się najczęściej hurtownicy, kierując się głównie czynnikami ekonomicznymi. Wina kupażowane muszą zawierać co najmniej 9,5 % alkoholu, nie może być też im przypisana żadna apelacja.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Carlo Rossi

    Carlo Rosi nie można nazwać winem, to jakaś mieszanina. Co robi reklama której wierzą Polacy za...

    sklepikarz
  • Romantico Rosso

    Topek – zazdraszczam! Szukam go i znalezc nie moge. Zwiedzilam makro spolemy markety.....

    didiridi
  • Choya Silver

    Choya, smak fajny, ale niestety podnosi ciśnienie jeśli wypite w nadmiarze, przynajmniej u...

    Barbanera

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy