Wino. Słownik winiarski: Kupażowanie

Kupażowanie

Kupażowanie – mieszanie ze sobą różnych gatunków / roczników win (także: piwa, whisky) w celu uzyskania pożądanych parametrów. Kupażowaniem zajmują się najczęściej hurtownicy, kierując się głównie czynnikami ekonomicznymi. Wina kupażowane muszą zawierać co najmniej 9,5 % alkoholu, nie może być też im przypisana żadna apelacja.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Magia del Vino

    Duży wybór, profesjonala obsługa, która wie o czym mówi i idelany sposób potrafi doradzić pod...

    blanc
  • Varna 1444 (semi sweet red wine)

    Właśnie otwieram wino ze swoja dzieczynochłopakiem, ciekawe czy bedzie dobre,...

    MarTom
  • Edelkirsch

    Dla mnie wino w cenie ok 13-16zł to rewelacja w tej cenie lepszego do deserów nigdy nie piłem....

    spozywczy

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy