Wino. Słownik winiarski: Leżakowanie

Leżakowanie

Leżakowanie – jeden z ostatnich etapów produkcji napojów alkoholowych, polegający na trzymaniu trunków w specjalnych naczyniach (beczkach, kadziach, tankach). Celem tego zabiegu jest doprowadzenie do sklarowania się płynu, jak również zwiększenia jego walorów smakowych i zapachowych. Podczas leżakowania dokonują się (w wolnym tempie) zmiany fizyko-chemiczne trunku, nazywane także „dojrzewaniem”.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy