Wino. Słownik winiarski: Osad

Osad

Osad – stała część ciekłej mieszaniny niejednorodnej, którą łatwo oddzielić w sposób mechaniczny od pozostałej części mieszaniny. Osad tworzy się w roztworze, w którym miała miejsce reakcja chemiczna powodująca powstanie nierozpuszczalnego produktu. Osad można oddzielić od reszty roztworu, stosując jedną z metod: dekantowanie, sedymentacja, filtrowanie, wirowanie.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy