Wino. Słownik winiarski: Szkło

Szkło

Szkło – materiał nieorganiczny, schłodzony do stanu stałego bez krystalizacji. Podstawowym składnikiem produkcji szkła jest piasek kwarcowy oraz szereg dodatków, np. węglan sodu, węglan wapnia, topniki czy pigmenty. Składniki są mieszane i topione w piecu w temperaturze oscylującej między 1200 a 1300 °C. Przed skrzepnięciem formuje się pożądane kształty. Dodanie wybranych tlenków metali nadaje szkłu określoną barwę.

To właśnie w szklanych naczyniach powinno się serwować wino. Odpowiednia grubość szkła oraz kształt naczynia uwypuklają smak trunku – stąd np. w innych kieliszkach podaje się wino białe (długa nóżka, czasza w kształcie tulipana), w innych czerwone (krótsza nóżka, bardziej pękata czasza), itd.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy