Wino. Słownik winiarski: Tanina

Tanina

Tanina – jest fenolem z grupy garbników, jej zadaniem jest odstraszenie zwierząt roślinożernych (nadaje cierpki smak). Tanina występuje m.in. w zielonej i czarnej herbacie, owocach i warzywach, ziołach i przyprawach oraz w czerwonym winie. W zależności od odmiany winorośli mamy do czynienia z różną zawartością fenoli, przy czym w jasnych szczepach ich stężenie jest znacznie niższe niż w ciemnych.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Edelkirsch

    obrzydliwy perfumowany tani syf. chyba wisniowka dla zuli spod kiosku za 3.5zl ma lepszy smak

    adi
  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy