Wino. Słownik winiarski: Temperatura

Temperatura

Temperatura – wielkość fizyczna, miara stopnia nagrzania ciał. Zgodnie z zasadami termodynamiki, jeżeli dwa ciała mają taką samą temperaturę, to w bezpośrednim kontakcie nie następuje przepływ ciepła. Jeżeli natomiast ciała posiadają różną temperaturę – wówczas ciało o większej temperaturze dąży do „przekazania” ciepła drugiemu ciału – tak, aby ich temperatury wyrównały się.

W serwowaniu wina temperatura jest znaczącym czynnikiem wpływającym na jego walory smakowo-zapachowe. Dzięki odpowiedniej temperaturze można uwypuklić aromat i smak wina, i odwrotnie – jeśli wino będzie zbyt ciepłe lub za bardzo schłodzone, nie będzie dobrze smakować. Przyjmuje się, że wina białe, różowe oraz musujące powinny być schłodzone do temperatury 6-12 °C (im prostsze wino, tym niższa temperatura), natomiast dla win czerwonych optymalną temperaturą jest pokojowa: 16 – 18 °C, a nawet nieco niższa, jeśli mamy do czynienia z winem prostym.

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy