Wino. Słownik winiarski: Winifikacja

Winifikacja

Winifikacja – proces przemiany soku gronowego w wino na skutek fermentacji. Fermentacja może przebiegać samoistnie bądź przy dokładnej kontroli temperatury, składu drożdży. Winifikacja trwa zwykle około kilku tygodni i odbywa się w drewnianych otwartych kadziach (czasem w stalowych zamkniętych).

Słownik winiarski

Jeżeli uważasz, że brakuje jakiejś frazy napisz do nas!

Ostatnio komentowane

  • Aronica

    Piłem vin-kon i nie zgodzę się, że jest lepsze.

    szogoon
  • Conde Noble

    W mojej ocenie 8 na 10, czyli dość wysoko, za taką cenę wielkie zaskoczenie. Aktualnie w Lidlu w...

    Edi
  • Enoteca Nova

    Bardzo kameralne miejsce na zakupy i miłą rozmowę. Ciekawe opowieści Pana Sprzedawcy, dobre i...

    Paula

Zobacz również

Zaprzyjaźnione serwisy